Tunnbrödsknacke

Genom tiderna har korntunnbröd haft stor betydelse i nordöstra Finlands brödtradition. När en bonde i Kuusamo en lördagsmorgon gick till sitt arbete, sa han till sin fru: "Gör lite tunnbröd, det blir ju helg". Så värmde de bakugnen, och snart var glöden eldröd och utgav sin ljuva värme. Kornmjölet hade lyfts in i husets värme kvällen innan. I det kalla vattnet eller mjölkvasslet blandade man snabbt i kornmjöl, lite vetemjöl, salt och bakpulver. På så sätt blev degen klar. Man bakade ut tunnbröden med handen utan kavle, och snart kunde man steka bröden i ugnen."

Nu fortsätter den nordöstra tunnbrödstraditionen med ett rågrikt knäckebröd, som bakas på korn- och speltmjöl till ett knaprigt knäckebröd.

INGREDIENSER

kornmjöl 76 %, speltmjöl, sirap, vetegluten, jäsningsmedel E503, salt.